Правила

-=- 25.11.2013 -=-

Общи правила:
– Лицата от екипа на мрежата са преди всичко и потребители, и освен ако правилата не го позволяват (и/или изискват), трябва да се държат като такива, и нямат право да използват привилегиите си по нерегламентиран от правилата начин.
– Всеки потребител има право на свободен достъп до мрежата, стига по време на престоя си в нея да не нарушава правилата й.
– Достъпът до мрежата може да бъде ограничен чрез филтриране на връзки през proxy-та (и/или други подобни), както и чрез проверки за вируси, flood, drones, clones, spam (реклами), злонамерени скриптове или други новоустановени заплахи за мрежата.
– Правото за достъп до мрежата на даден потребител може да му бъде отнето, при констатиране на негово нарушение, от страна на лице от екипа на мрежата.
– Освен вече конкретизираните нарушения в правилата, за такива се смятат и: spam/реклами, flood;

Разпространение на вируси и/или злонамерени кодове/софтуери:
– Целенасочени опити за дестабилизиране на дадена услуга или сървър от мрежата;
използване на мрежата и услугите й за незаконни цели.
– Лице, което официално не е част от екипа на мрежата, няма право да използва операторска линия (била тя на даден сървър, в services или други инструменти предназначени за използване от екипа на мрежата) независимо дали достъпът до нея му е даден доброволно или е придобит по друг начин.

Правила за канали
Съществуват 3 типа канали:

 • Операторски
 • Със специален статут
 • Обикновени

Операторски канал е #OperWall:

 • В него имат право да влизат само хора от екипа на мрежата
 • Управляват се изцяло от администраторите на мрежата

Каналите със специален статут са:

 • #Bulgaria

  Това е официалният канал на мрежата
  Канала си има собствени правила
  Канала може да бъде регистриран единствено от човек от екипа на мрежата
  при нужда, канала може да бъде временно модериран от администратор.

 • #IRCHelp

  За него важат всички правила за обикновените канали в мрежата, с долуизброените изключения
  това е официалният канал за помощ в мрежата.
  В случай, че канала остане opless или при очевидно некоректно управление на канала, екипа на мрежата може да избере ново лице, което да се заеме с него.

Обикновени канали са всички, с изключение на гореизброените:

 • Право да ги регистрира, има всеки потребител с регистриран и активен псевдоним, който е влязъл в канала и в момента на регистрацията е придобил chanop(@) статус без намесата на човек от екипа на мрежата
 • Никой от екипа на мрежата няма право да помага на даден потребител да регистрира свободен канал, в който той няма chanop(@)
 • Никой от екипа на мрежата няма право да се намесва в политиката на канала, освен при следните условия:
  канал, който се пълни чрез вируси, програми принудително вкарващи потребители в канала и drones, може да бъде временно модериран или (перманентно) затворен.
 • При сериозен flood или масов спам в канала – човек от екипа на мрежата може да модерира канала, до отстраняване на проблема.
 • При реклама за друга мрежа в topic-а на канала – човек от екипа на мрежата има право да го смени и да предупреди евентуалните собственици на канала да не го правят повече; ако провинението не е еднократно, канала може и да бъде (перманентно) затворен.
 • Канал, който служи за нелегални цели може да бъде (перманентно) затворен.

Потребител, независимо дали има каквото и да е ниво на достъп в даден канал, няма право да пречи на лице от екипа на мрежата да изпълнява задълженията си.

Правила за регистраций на никове и канали:
Всеки потребител е свободен да регистрира псевдоними и канали по свое усмотрение, при следните условия:

 • Регистрацийте да не се правят само с цел “колекционерство”, т.е. не е редно един човек да регистрира голям брой псевдоними и канали, които реално не използва (да … всеки може да си харесва по няколко ника, но не е редно един човек да има десетки регистрации, които не се използват, а биха могли да бъдат – от други потребители)
 • Aко общият брой регистрации на псевдоними и/или канали, направени от даден потребител (бива разпознат по e-mail адрес и/или hostmask(s)) вече е надвишава 40, то те могат да бъдат изтрити от базата данни без предупреждение
 • Потребителят също трябва да бъде уведомен по e-mail за извършеното действие.
 • Границата от 40 регистрации е относителна, а не твърда бройка … т.е. потребители които правят по 35-36 регистрации, само за да минат между капките също могат да бъдат “наказани” – съвсем ясно си личи, когато даден псевдоним/канал се използва активно и кога регистрацията му е фиктивна.
 • Регистрираните псевдоними не трябва да наподобяват целенасочено такива на съществуващи услуги(services) в мрежата и/или хора от екипа на мрежата, както и не трябва да бъдат регистрирани с явната цел да се използва за да нагруби някого – такива псевдоними могат да бъдат забранени чрез suspend и/или resv.

Не е редно някой да се представя за NS/NickServ(примерно) или за даден човек от екипа на мрежата – това е потенциална заплаха за сигурността на мрежата и няма да бъде толерирано по никакъв начин.
Псевдоними от сорта на <nick>LapaPishki и eba`<nick> , не са съобразени с никакъв етикет, могат да създават единствено напрежение , и да стават поводи за много неприятни ситуации , поради тази причина са недопустими.

 • Канали с име на сървър от мрежата, такива представящи се за официални канали на мрежата , или пък представящи се за официални на дадена организация, без да са оторизирани като такива , могат да бъдат забранени чрез suspend и/или resv.

Това не означава, че не може да има “фен” канали , или такива за ентусиасти около даден проект/организация – просто не трябва да бъдат представяни като официално обвързани с въпросната структура.

Правила на канал #Bulgaria
– Канала се управлява от екипа на мрежата и е позволено(но не препоръчително) използването на операторски привилегии в services при нужда
– Не са позволени безпричинни банове и кикове на хора в канала(не важи за лица, които са създавали проблеми в миналото, a.k.a. abusers)
– Спама и рекламата под каквато и да е форма са строго забранени

Наказания!!!
– Всякакво използване на служебни команди за намеса в политиката на канал или за лични цели е ЗАБРАНЕНО и е ГРУБО нарушение, водещо до ТЕЖКИ последствия.
– Неправомерното системно използване на командите kill/gline води до премахване на линията. Ако Администратора на сървъра не го направи следва delink на сървъра му.
– Строго се забранява kill на админ! Ако, това стане въпросният оператор бива наказан с kline за една седмица, при втори път за месец и при трети без линия завинаги!

Copyright © www.FreeUniBG.eu @ Team 1996-2018. All Rights Reserved.