Интервю с Бедо Стамболян (Bedo)

Administrator icon
 1. Вашето име и ник?
  Bedo
 2. Какво прави преди 30 минути?
  Пих кафе, гледах мач!
 3. Били се представил с няколко думи пред читателите?
  Казвам се Бедо, занимавам се с IT – desktop администрация и подръжка най вече, но и други звена.
 4. Кога за първи път и по какъв повод влезе в ‘IRC’?
  Кога, би трябвало да е около 99-та. Мисля че един приятел ми показа IRC, а скоро след дова повечето интернет зали в града предлагаха mIRC. Това което започна от чисто любопитство в последствие се превърна в хоби, и благодарение на IRC се запознах с много хора и научих много неща и така до днес.
 5. Как разбра за УниБГ?
  UniBG се разрастна много бързо в “компютърните среди”, а и няколко сървъра бяха хоствани в Пловдив. Всичко се случи много натурално – сядаш в залата, “цъкаш мирка
 6. От колко време ползваш мрежата и какви бяха първите ти впечатления от нея?
 7. 1999, доста добри 🙂
 8. Каква е историята около навлизането ти в управлението на мрежата?
  Преди много години се запознах с Tisho покрай продажбата на един домейн. След това през годините винаги сме поддържали контакт и един ден когато отново влезнах в IRC след няколко години offline, го срешнах. Той ми възвърна желанието и усета към мрежата и ми даде възможност да се включа и да помагам отново.
 9. Какво мнение имаше за колегите си от екипа на УниБГ, когато започна да работиш с тях?
  Вярвам че повечето от тях имат сходни интереси и мислене като мен, има интересни личности и хора с добри сърца.
 10. А какво е мнението ти за тях сега?
  Мнението ми не се е променило.
 11. Какво промени УниБГ в твоя личен план?
  Определно ме държеше пред компютъра доста повече от колкото трябва
 12. В какво се превърна УниБГ за теб?”
  IRC като цяло се превърна в място за мен което ми даваше възможност да се откъсна от ежедневието, да комуникирам с хора от различни точки на България и света, да се потопя в един свят на scripting, modding; като цяло вярвам че IRC и UniBG отворива за мен врата към света на информационните технологий.
 13. С какво се занимаваше в УниБГ?
  Никога не съм имал някаква роля в оправлението на мрежата. Бях оператор в #Plovdiv за известно време, после и в #Sofia, но през годините заедно с най-добрите ми пряители и до ден днешен развивахме канл(и) чиято цел беше да предложат на юзерите място за свободен обмен на идеи и знания. Така се научихме да конфигурираме ботове, Bnc-ta, proxy, и т.н. Вярвам че успяхме да помогнем на много хора, ние самите научихме доста и създадохме един прекрасен кръг от хора и дългогодишни приятелства.
 14. На читателите ще им е интересно да се върнем няколко години назад, за да разкажеш защо се сцепи мрежата според теб?
  Мисля че както при повечето де-централизирани организации, в един момент борбата за власт надделя до краен предел, админи, опери и външни лица използваха обикновенните юзери като чипове от казино и когато егото и парите взеха надмощие мрежата беше сломена на колене. Жалко наистина, а бяха хубави дни.
 15. Коя е любимата ти комада в IRC?
  Любимата ми команда определено е /whois
 16. А най-ползваната?
  Най ползвана е /msg ns id
 17. Какво си искал да направиш за мрежата, а не си успял?
  Винаги съм искал да мога да помогна на развитието на мрежата от вътре. Имах доста познати оператори и админи на сървъри, и чувах за трудностите и проблемите, но предложенията ми трудно достигаха до правилните уши, заради част от нещата които споменах по горе.
 18. Според теб, за какво влизат потребителите в УниБГ?
  В момента мисля че повечето потребители, макар и малко влизат най вече от носталгия към отминалите дни. Можеби търсят това чувство да бъдеш част от нещо и хора със сходни интереси. Много от нас израснаха с IRC и все още не можем да се отделим напълно.
 19. Разкажи ни най-смешното и най-сериозното събитие през престоя ти в УниБГ.
  Бяха ми откраснали ника 🙂
 20. Как си представяш мрежата след 2 години?
  Много ми се иска да възвърнем дните в които хората влизаха в IRC за да комуникират, да споделят и научават знания. Трудно е сега, социалните мрежи и мобилните апликаций, Discord и други изместиха IRC. Надявам се да успеем да привлчем аудитория която да оцени плаформата и отново мрежата да бъде място за комуникация, идеий и развитие.