Разцепването на УниБГ 2010г.

Преструктуриране на мрежите

Filed under: UniBG — Tags: irc, irc.asenovgrad.net, irc.bitex.com, irc.comnet.bg, irc.divineflow.org, irc.eban-meban.com, irc.is-bg.com, irc.itdnet.net, irc.linkbg.com, irc.net-surf.net, irc.netguard.bg, irc.onlineDirect.bg, irc.optic-com.net, irc.otel.net, irc.plovdivbg.net, irc.VarnaBG.net, netsplit, seenserv.unibg.org, split, UniBG, UniBG.services, разцепване, цепене — admin @ 16:04


 

Докато четете следните редове, мерките спрямо администраторския произвол, който нашумя в последните дни, вече са преведени в действие и мрежата е разделена на две. Ние – администраторите, които все още се интересуваме от малкото останали истински чатери в мрежата, решихме да прекратим това, което се случваше още в зародиш. Синтезирано: определени администратори и потребители имат неограничен ресурс да добавят и трият потребители в сървисез, да четат базата данни на сървъсез, която съдържа вашите лични данни – пароли, мейли, всичко, което по един или друг начин сте внесли във въпросната база данни. Достъпът на тези лица беше предоставен от собственика на машината, на която бяха сървисез и сървъра irc.spnet.net. Същият администратор в продължение на години отказваше да добавя колеги, администратори в сървисез, оказа се, че трие по команда, а също така, че е предоставил на потребител базата данни с паролите ни /моята и на всички останали потребители на мрежата/, което си е живо оставяне на произвола на съдбата. Да, става въпрос за същата тази машина, до която имаха достъп само подбрани лица. За пример ще ви дам следното: един от нашите гласувани и приети за разработчик на сървъсез лица, нямаше такъв достъп, тъй като не беше угоден на група администратори.

За нас, като хора, които все още се занимаваме с мрежата, тоталитарният режим на управление беше прекалено много. В продължение на много, много години мрежата се управляваше от банда калпазани, по тяхно желание, в техен интерес, както им скимне. Днес всичко това беше прекратено. Една голяма част от останалите будни администратори се отцепи от мрежата. Цитирам сървърите, които до момента са го направили /като нека се има предвид, че до броени дни ще продължат да се присъединяват и други колеги, докато от “другата” страна остане само гнилоч:

irc.itdnet.net; irc.optic-com.net; irc.net-surf.net; irc.asenovgrad.net; irc.plovdivbg.net; irc.onlineDirect.bg; irc.divineflow.org; irc.eban-meban.com; irc.otel.net; irc.VarnaBG.net; irc.netguard.bg; irc.bitex.com; irc.linkbg.com

Мрежата може да бъде достъпена на който и да е от посочените сървъри, като списъкът ще набъбва в следващите дни. Нашата цел е да изградим една читава мрежа – нещо, което не беше постигнато с години от върхушката, която “управляваше”, като поставям думичката в кавички, защото въпросната група не е управлявала, а е владеела.

Във връзка с горните действия е предприето следното:
– На първо място и най-важно – сменен е хостингът на сървисез и същите са стартирани с нова база данни /побързайте да регистрирате новите си псевдоними и канали /.
– Премахната е възрастта за псевдоними – нещо, което дълги години създаваше проблеми с желания за кражба на по-стари псевдоними, а вместо това пише например: “-NS- [dreben] Username registered for a long time”
– В новата мрежа е спрян Gliner.
– Новата мрежа ще бъде изцяло изградена с ssl връзки между сървърите, които ще поддържат и клиентски ssl връзки. В момента голяма част от сървърите са с вече изградена такава и предстои да се ъпдейтнат и останалите.
– В новата мрежа можете да регистрирате новите си никове, след което да ги потвърдите с e-mail, нещо, което ще важи за абсолютно всички псевдоними и нещата няма да стоят както досега – за някои майка, за други мащеха.
– В новата мрежа има напълно работещ MS /може и да сте забравили за този полезен сървис вече – Вече със сменен хостинг, ще може да бъде предоставен достъп до сървисез на разработчиците на услугата /да, разполагаме с ентусиасти, които ще се постараят да доставят на потребителите всякакви благинки с развитието на нещата; ще могат сървисез да бъдат свързани с форум, галерия, сайт – точно както трябваше да бъде, ако някой проявяваше заинтересованост към потребителите, а не към едни трети лица.
– В новата мрежа ще можете да виждате info на никове, докато сте с нерегистриран ник. /нещо, което беше много натоварващо психически и до този момент не беше променено/
– На последно място, но не по значение – административният екип на мрежата ще приема мненията на потребителите присърце и ще се постарае да ги реализира едно по едно /дискутирали сме с колегите създаването на потребителски voting “pool”/

В следващите дни се очакват опити за саботажи от лицата, които не са кадърни в друго отношение, но ще се постараем потребителите да не усетят това, което се случва.

За развитието на мрежата, нововъведенията и всичко, което се случва, ще продължавам да ви държа в течение тук или ще се видим в “мирката” 🙂